Mit mondott az onkológusoknak Ferenc pápa?

A római La Sapienza Egyetem és a Szent András kórház szervezésében szervezték meg az olasz onkológiai szervezet tanácskozását az olasz fővárosban. Az onkológusokat Ferenc pápa is köszöntötte.

Ferenc pápa - forrás: FlickrA pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében fogadta a kongresszus közel 120 résztvevőjét. Beszédében kiemelte, hogy a tudományos kutatás megsokszorozta a megelőzés és a kezelés lehetőségeit, terápiákat fedezett fel a különböző betegségek gyógyítására. A pápa elismeréssel szólt az onkológusok tevékenységéről, amellyel választ adnak a betegek várakozásaira és reményeire világszerte.

Ahhoz, hogy teljes egészségről beszélhessünk, nem szabad szem elől téveszteni a személyt, aki Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve és aki test, lélek, szellem egysége. Ezeket az elemeket meg lehet különböztetni, de nem lehet elválasztani, mert a személyben együtt vannak jelen. A betegségnek, a fájdalomnak és a szenvedésnek nem csak testi dimenziója van, az embert teljességében érinti. Tehát átfogó kezelésre van szükség, amely egyesíti az orvosi kezelést az emberi, pszichológiai és szociális segítségnyújtással, a lelki ellátással és a beteg hozzátartozóinak támogatásával. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozókat a betegségről alkotott átfogó emberi szemlélet vezesse és humánus megközelítéssel viszonyuljanak a szenvedő beteghez. A betegekkel való testvéri osztozás megnyit bennünket az emberi élet valódi szépségére, amely magába foglalja annak törékenységét is, így felismerhetjük minden ember méltóságát és értékét bármilyen körülmény között is, fogantatásától haláláig.

A pápa végül emlékeztetett a nagyhét kezdetére, amely Jézus szenvedésében, halálában és feltámadásában csúcsosodik ki. Az emberi szenvedést teljesen felvállalja és megváltja Isten. Csak Jézus ad értelmet az ártatlan fájdalom botrányának. Tekintsetek rá mindennapi tevékenységetekben – javasolta az onkológusoknak a pápa. Jézus keresztjénél találkozunk a Fájdalmas Anyával, aki az emberiség anyja. Mindig jelen van beteg gyermekei mellett. Ha hitünk meginog, az övé nem. Szűz Mária támogassa kutatói tevékenységeteket és cselekedeteiteket – zárta beszédét Ferenc pápa, amelyet az olasz onkológiai kongresszus résztvevőihez intézett, s amelyről a Vatikáni Rádió tudósított.