MI-alapú egészségügyi tanácsadót finanszíroz az OpenAI

Az OpenAI is beszállt egy MI egészségügyi tanácsadó fejlesztésének finanszírozásába.

A Time magazinban megjelent véleménycikkben az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és Huffington kijelentette: „a chatbotot a legjobb tudományos eredményeken és az önként megosztott személyes egészségügyi adatokon képzik majd.”

Amint a cikket szemléző ITBusiness.hu írja, a mesterséges intelligenciával működő egészségügyi tanácsadók népszerű hóborttá váltak. A Thrive AI Health célja, hogy olyanok számára is hatékony betekintést nyújtson például egy egyedülálló anyának, aki étkezési ötleteket keres gluténmentes gyermeke számára, vagy egy immunhiányos személynek, akinek azonnali tanácsra van szüksége az orvosi találkozók között.

Nem kell sokat gondolkodni ahhoz, hogy okot találjunk az óvatosságra: az egészségügyi adatok megosztása az orvoson kívül bárki mással az információk kiszivárgását eredményezheti. Emellett fennáll annak a lehetősége, hogy a bot veszélyes vagy akár halálos, téves információkat adhat, valamint annak a kockázata, hogy a minőségi ellátás emberi felügyelet nélkül gyors és hibás válaszokra korlátozódhat.

A bot még korai stádiumban van. Célja, hogy finoman ösztönözze a kis változtatásokat az élet öt kulcsfontosságú területén: alvás, táplálkozás, fitnesz, stresszkezelés és társadalmi kapcsolatok. A Thrive AI Health kiegészíti ezt néhány apró módosítással – például azzal, hogy 10 perces sétát javasol, miután elhozta a gyermekét az iskolából –, és ezáltal pozitívan befolyásolja a krónikus betegségekkel élőket. Nem állítja, hogy készen áll valódi diagnózis felállítására, mint egy orvos tenné, hanem inkább arra törekszik, hogy a felhasználókat egészségesebb életmódra vezesse.

„A mesterséges intelligencia már most is jelentősen felgyorsítja a tudományos fejlődés ütemét az orvostudományban – áttöréseket kínál a gyógyszerfejlesztés és a diagnózisok terén, és növeli a tudományos fejlődés ütemét az olyan betegségek körül, mint a rák”, olvasható a véleménycikkben.