Metasztázisok megelőzése: hogyan „altathatók” tovább a ráksejtek?

A Nature folyóiratban március 29-én jelent meg a Memorial Sloan Kettering Cancer Center kutatóinak közleménye, amelyben egy olyan szignalizációs útvonalat írnak le (STING¸ STimulator of Interferon Genes, azaz az interferon gének stimulátora), amely kulcsszerepet játszik az alvó állapotban levő ráksejtek „felébresztésének” megakadályozásában és az elsődleges tumorról történő leszakadás, illetve áttétképződés visszaszorításában.

A közzétett eredmények azt sugallják, hogy a STING-et aktiváló gyógyszerek segíthetnek megakadályozni a metasztázisok kialakulását a szervezetben. Tüdőrák egér modellszervezeteiben a STING útvonalat serkentő kezelés segített a reziduális tumorsejtek eliminálásában, és megakadályozta, hogy azok agresszív áttétekké fejlődjenek. Az ilyen sejtek az úgynevezett mikrometasztázisok, amelyek daganateltávolító műtétet követően egyesével és kis csoportokban is a szervezetben maradhatnak, és túlságosan apró méretűek ahhoz, hogy a szokásos képalkotó vizsgálatokkal kimutathatók legyenek.

„A daganatos megbetegedések okozta halálesetek döntő többsége az áttétek következménye” – nyilatkozta Dr. Joan Massagué, a tanulmány vezető szerzője és a Memorial Sloan Kettering Cance Center alaptudományi és transzlációs kutatási központjának számító Sloan Kettering Intézet igazgatója. „Bármilyen eszköz, amivel megakadályozhatjuk, hogy ezek a sejtek újra felébredjenek, aktivizálódjanak, vagy bármilyen módszer, amivel segíthetünk az immunrendszernek eliminálni ezeket a sejteket, sok beteg számára lenne óriási segítség. Mostani kutatásunkban sikerült a STING szignalizációs útvonal eddig ismeretlen, az agresszív áttétképződésben betöltött kulcsszerepét azonosítanunk.”

A publikáció részleteit az Orvostovábbképző Szemle Online ismerteti.