Mellrák, petefészekrák: újságírói pályázatot hirdettek

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület az idén első alkalommal hirdet újságírói pályázatot a közelmúltban elhunyt Körtvélyes Éva újságíró emlékére, akit a magyarországi mellrákellenes civil fellépés talán legmarkánsabb képviselőjeként volt ismert: évtizedekig dolgozott azon, hogy a magyar nők minél többet tudjanak erről a betegségről, ő alapította meg és szervezte az Egészség Hídja Összefogás mozgalmat és egyesületet.

A pályázatokat elbíráló kuratórium a díjat annak a magyar újságírónak ítéli oda, aki 2017. szeptember 1. – 2018. szeptember 1. közötti időszakban a mellrák és a petefészekrák témájában a szűrésről, diagnosztizálásról és a terápiákról olyan tudományos igényű és az ismerhető evidenciáknak nem ellentmondó cikket-cikkeket publikál(t), vagy rádiós, televíziós anyagot készített, amelyek társadalmi hatásuk és hasznosságuk következtében nagymértékben hozzájárulnak a témáról való korrekt és korszerű ismeret-anyag széleskörű terjesztéséhez. Szolgálják egyúttal a kérdéskör kapcsán meglévő társadalmi szintű félelem csökkentését, a gyógyításba vetett hit erejét, segítik az egyén döntési képességét szokatlanul nehéznek tűnő, de távolról sem megoldhatatlan problémájának feldolgozásában és megértésében. A díj összege: nettó 200 000 forint.

A pályázatokat elbíráló kuratórium tagjai:

  • Dr. Vass László PhD., FIAC, patológus és citopathológus főorvos, az Egészség Hídja Összefogás a
    Mellrák Ellen Egyesület elnöke, a kuratórium elnöke
  • Palugyai István, Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke, a kuratórium alelnöke
  • Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina Fórum projektigazgatója
  • Dr. Jellen Judit, egészségügyi szakjogász
  • Jó Marianna, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke
  • Mátray Katalin, K&M Congress Kft. ügyvezetője

Pályázni a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban, rádióban, televízióban megjelent anyagokkal lehet. A nyomtatott vagy elektronikus sajtóban megjelent cikkek terjedelme 3000 és 8000 karakter között, a rádiókban, televíziós műsorokban közölt anyagok terjedelme 5-25 perc lehet.

A nyomtatott írásokat (beszkennelve vagy pdf formátumban), a televíziós, rádiós műsorokat, blogokat, elektronikus (link) formában kérik eljuttatni a kozpont@egeszseghid.hu e-mail címre. A pályázati anyagok címében kérik feltüntetni: Pályázat a Körtvélyes Éva újságírói díjra. A pályázat beküldésével a pályázó hozzájárul nevének közléséhez és a pályázati anyag nyilvánosságra hozásához annak ismételt közlésével. Pályázat beküldhető a szerző által, illetve más/harmadik személy által is. Ebben az esetben szükséges a jelölt személy telefonos elérhetőségét is megadni.

A nyertes pályázó nevét és pályaművét a lebonyolító szervezet a honlapján (www.egeszseghid.hu) közzéteszi, a díj és az ezzel járó oklevél ünnepélyes átadásáról a nyertes pályázót külön értesíti.

A pályázatok benyújtási határideje: 2018. szeptember 10. éjfél.
Díjátadás: 2018. szeptember 30-án, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen kampányrendezvényén Budapesten.