Méhtestrák és előrehaladott petefészekrák sebészeti központ lett az SE klinikája

Magyarországon eddig csak a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája pályázott sikeresen két fontos nőgyógyászati onkológiai szakmai minősítés elnyerésére, amely fontos lépése annak, hogy a későbbiekben megszerezze az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság (ESGO) akkreditált képzőközpont címet is. Az “Előrehaladott petefészekrák sebészeti központ” és a “Méhtestrák sebészeti központ” címek elnyerése a klinika számára új szakmai kapcsolatokat, a vezető európai daganatsebészeti központokhoz való kapcsolódási lehetőséget, míg a páciensek számára komplex, jól szervezett és minőségi betegellátást jelent.

Három évre visszamenően vizsgálta a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti munkacsoportjának teljesítményét a szigorú akkreditációs eljárás során az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság (European Society of Gynecologic Oncology, ESGO), mielőtt 2023 novemberében odaítélte volna az “Előrehaladott petefészekrák sebészeti központ” és a “Méhtestrák sebészeti központ” minősítéseket. A két szakterület együttes akkreditációjával jelenleg csak a Semmelweis Egyetem rendelkezik Magyarországon – mondta a Semmelweis.hu portálnak dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Nőgyógyászati Onkológiai és Daganatsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

Az akkreditációs eljárásokban a klinika Baross utcai és Üllői úti részlegének daganatsebészeti osztályai vettek részt, előbbi dr. Máté Szabolcs, utóbbi dr. Lintner Balázs vezetésével. A minősítés elérését koncentrált szervezőmunka, a szakmai irányelvek szoros követése, folyamatos továbbképzés és a központok ismertségének, szakmai kapcsolatainak bővítése előzte meg – mondta az osztályvezető. Mindkét akkreditációs eljárásban fontos a betegszámmal kapcsolatos mennyiségi, és a betegellátás minőségi mutatói mellett egyéb elvárások teljesítése is, beleértve a műtéti leírások, patológiai leletek, a műtét előtti kivizsgálások megfelelő dokumentációját, valamint ezek alapján a nemzetközi protokolloknak megfelelően a multidiszciplináris döntéshozatal is. A nőgyógyászati onkológiai célú prospektív klinikai kutatásokban való részvétel ugyancsak követelmény az egyes címek elnyeréséhez, ahogyan az is, hogy daganatos beteg műtéte csak daganatsebészeti szakvizsgával rendelkező operatőr részvételével történhet.

A méhtest daganatok műtéti ellátásánál kiemelten fontos a minimál invazív sebészeti módszerek és az őrszem nyirokcsomó technika rutinszerű alkalmazása mellett ma már az is, hogy nemcsak a daganat szövettani típusa, hanem molekuláris profiljának figyelembe vételével állítsák fel az egyénre szabott kezelési tervet. Az előrehaladott stádiumban felismert petefészek daganatok műtéti ellátásánál a kiterjesztett hasüregi műtétek segítségével megvalósítható, komplett tumor eltávolítás a legfontosabb. Ezekhez a műtétekhez kifejezetten nagy gyakorlatra és sokszor a társszakmák, például a sebészek bevonására van szükség. “Az elmúlt években folyamatosan bővült daganatsebész képzésben részt vevő, és sikeresen szakvizsgát szerző orvosaink száma és idén gyakorlott klinikai onkológus kollégával is gazdagodtunk. Szakképzőhely révén más intézményekből is fogadunk szakorvosjelölteket” – mondta dr. Lintner Balázs.

A teljes összefoglaló a Semmelweis.hu oldalon olvasható.

Fotó: Az SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Daganatsebészeti Osztályának ESGO-minősítéseket elnyert munkacsoportjainak munkatársai – Forrás: Semmelweis Egyetem – Barta Bálint