Méhnyakrák: robotsebészet és immunterápia egyaránt napirenden

A molekuláris diagnosztikai módszerekről, az új terápiás lehetőségekről, a robotsebészetről és az immunterápiáról is szó volt a hajdúszoboszlói kongresszuson.

Krasznai Zoárd – Fotó: Debreceni Egyetem

A Magyar Nőorvos Társaság Cervixpathologiai Szekciójának Kongresszusa és Továbbképző Ülése több mint 40 éves múltra tekint vissza. A hagyományokhoz híven az idei rendezvény célja is a nőgyógyászati onkológia legújabb eredményeinek bemutatása volt. Amint a Debreceni Egyetem közreadta, olyan aktuális problémákat is megvitattak a szakemberek, mint a méhnyakrák primer és szekunder prevenciója, annak jelenlegi hazai helyzete és megújításának lehetőségei.

– A megelőzéstől a diagnosztikán át a terápiáig igyekeztünk lefedni a teljes spektrumot. A konferencia ezen kívül arról is szólt, hogyan tudjuk a nők egészségét megőrizni, hogy még a rákot megelőző állapotok se alakuljanak ki – ismertette Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, az MNT Cervixpathológiai Szekciójának elnöke.

Mátyus László – Fotó: Debreceni Egyetem

– Meggyőződésem, hogy az orvosképzést, a szakorvosképzést és a továbbképzést csak egy egységes rendszerben szabad értelmezni. Fontos, hogy az összes hazai orvosképző intézmény ugyanazt tanítsa az egyes diszciplínákban, a szakorvosképzésben is ugyanazokat a követelményeket fogalmazzák meg, és az élethosszig tartó tanulás folyamán is ezek mentén fejlődjünk. A konferencia tökéletesen példázza ezt a szemléletet, hiszen az ország minden pontjáról érkeztek szakemberek, akik eszmét cseréltek, megosztották tapasztalataikat – emelte ki Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.