Megújították az OOI komprehenzív onkológiai centrum minősítését

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) harmadik alkalommal vehette át az OECI (Organisation of European Cancer Institutes, Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége) legmagasabb komprehenzív onkológiai centrum (Comprehensive Cancer Center, CCC) minősítését.

Az OOI a közép-kelet európai régióban továbbra is az egyedüli centrum, amely megfelel a szervezet nemzetközi minőségbiztosítási kritériumrendszerének. Az elmúlt 10 évben 19 centrum kapta meg a legmagasabb CCC minősítést. Az OOI 2008-ban, az elsők között vett részt a programban, majd 2012-ben és 2017-ben eredményesen megújította az akkreditációt. A CCC minősítést csak a legmodernebb infrastruktúrával rendelkező, az ellátás széles palettáját biztosító intézmények kaphatják meg, amelyek a graduális és posztgraduális orvosképzést, az alap- és transzlációs kutatást, valamint a prevenciót egyaránt kiemelkedő szinten végzik. A tanúsítványt Polgár Csaba, az OOI megbízott főigazgató főorvosa vette át ünnepélyes keretek között az OECI éves közgyűlésén 2018. június 22-én, Poznanban, Lengyelországban.

A közel 100 onkológiai intézetet tömörítő OECI 2008-ban dolgozta ki és indította útjára minőségbiztosítási Akkreditációs Programját az európai onkológiai centrumok számára. Célja, hogy a daganatos betegek ellátásában tapasztalható különbségeket harmonizálja, ezáltal a betegek Európa-szerte hozzáférhessenek a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárásokhoz, növelve ezzel esélyüket a túlélésre. Az akkreditáció egy éven keresztül tartó, többlépcsős, helyszíni audittal egybekötött folyamat, amely az ellátás minőségét és folyamatainak hatékonyságát vizsgálja kvalitatív és kvantitatív indikátorok segítségével. A minősítés 5 évig érvényes, ezután a tanúsítványt meg kell újítani. Az auditorok által megfogalmazott fejlesztési javaslatok teljesítését meghatározott időközönként ellenőrzik.