Magyarország csatlakozott a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséghez

A korábbinál szélesebb körű nemzetközi együttműködésre nyílik lehetősége Magyarországnak azzal, hogy csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségéhez (IARC).

Magyarország az IARC tagjaként

Amint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye fogalmaz, Magyarország már eddig is élen járt a kelet-közép-európai régióban a rákregiszter, az epidemiológia, a szűrés és a kutatás területén, a jövőben azonban olyan tudományos projektek indulhatnak, amelyek az IARC adatbázisát és infrastruktúráját kihasználva nagymértékben segíthetik a magyar onkológusok, kutatók munkáját, valamint a nemzeti népegészségügyi program egyik fő célkitűzését: a daganatos megbetegedések megelőzését.

A világszerte több ezer szakembert tömörítő, több mint fél évszázados múltra visszatekintő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség már a 2000-es évek elején elindította a Nemzeti Rákintézetek igazgatóinak találkozóját, amelyen Magyarországot Kásler Miklós, mint az Országos Onkológiai Intézet akkori főigazgatója, majd mint miniszter képviselte. Az ügynökség fő célja a daganatos megbetegedések okainak kutatása és nemzetközi koordinálása. Számtalan olyan tudományos munka folyik ugyanis, amely a különböző populációk érintettségét vizsgálja, és nagyon sok ország bevonásával elemzi a hasonlóságokat, illetve a különbségeket.

Dr. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója, az IARC tudományos tanácsának magyarországi delegáltja a szakmai megbeszéléseket követően elmondta: a kelet-közép-európai országokban fellelhető betegség okok feltárásban a jövőben kulcsszerepe lehet a magyar szakembereknek, valamint a Nemzeti Rákregiszternek, amely iránt óriási az érdeklődés, hiszen az egyes daganatféleségekre vonatkozó országos adatok segítségével lehetőség nyílik a régió genetikai és környezeti kockázatainak feltárására. Mindez nagymértékben hozzájárulhat a rák okainak, korai felismerésének és megelőzésének tanulmányozására annak érdekében, hogy javuljon a magyar emberek egészségi állapota, nőjön az egészségben eltöltött évek száma, és tovább javuljanak a betegek gyógyulási esélyei.

Az IARC által Magyarország csatlakozásáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható