Magyar Rákellenes Charta: 5 betegszervezet fogott össze

Daganatos betegeket képviselő öt rákellenes szervezet deklarálva összefogását aláírta a Magyar Rákellenes Chartát február 4-én Budapesten. Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a hazánkban minden 14. percben egy emberéletet követelő rák elleni küzdelem állandó napirenden tartására – olvasható az öt szervezet által kiadott közleményben.

A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy mint releváns civil betegszervezeteket, vonják be az őket érintő egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe.

Mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, ezért kezdeményezik még az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás- és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség.

A Magyar Rákellenes Charta aláírói folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal felhívják a döntéshozók figyelmét mindazon problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

A betegségben élők körülményeinek mentális és fizikális javítása nem nélkülözheti azt a politikai és társadalmi felelősségvállalást, amellyel megfordíthatók lennének a jelenlegi morbiditási, mortalitási mutatók.

Az öt legnagyobb rákellenes civilszervezet összefogásának bejelentésére és a Magyar Rákellenes Charta aláírására az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2015. február 4-én, a Rákellenes Világnapon került sor.

2000 februárjában Párizsban Rákellenes Világkongresszust tartottak szakmai és civil szervezetek, amelynek résztvevői február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen, egyben ezt a napot a kongresszus rákellenes világnappá nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”.