Kinek jár a legkorszerűbb terápia?

A legkorszerűbb gyógyszeres kezelési eljárások az elmúlt tíz évben hétszeresére emelték a daganatos betegek lehetséges túlélési idejét. Ugyanakkor e terápiákhoz a költségek drasztikus növekedése miatt a hozzáférés lényegesen romlott. A Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának (MKOT) konferenciáján az élet értékéről, a gyógyuláshoz való jogról, a társadalom felelősségéről tanácskoztak.

Az emberi élet a legfontosabb érték, ez ma már nem lehet vita tárgya – jelentette ki Kertész Imre, Nobel-díjas író, a rendezvény díszvendége nyitóbeszédében. Nem szabad, hogy a rákbeteg magányos maradjon, szolidaritásra van szükség a társadalom részéről – tette hozzá.

Simonovits András közgazdász ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon sehol nincs olyan egészségügyi rendszer, ami képes mindenki számára minden kezelést megadni. A közgazdaságban nem meghatározható az emberi élet értéke, de létezik ésszerű egészségügyi gazdálkodás – állapította meg a szakember. A résztvevők szerint a prioritások meghatározása a szakmapolitika feladata.

A jelenlegi helyzet bemutatására Bodoky György professzor, a MKOT elnöke statisztikai adatokat sorolt. Az Európai Unión belül a daganatos betegségek miatti halálozásban Magyarország régóta vezeti a statisztikát – évente 30-35 ezer embert veszítünk el daganatos megbetegedések következtében. Az aktív korosztályt érinti leginkább a probléma – a 40-55 évesek közül halnak meg legtöbben rákban. Az összdaganatos betegségek harmadát teszik ki a tüdő-, emlő- illetve vastagbélrákos esetek; a daganat okozta halálozás 40 százaléka e három betegségtípus miatt következik be.

Szűrővizsgálattal egyes betegségeknél 80 százalékkal is megelőzhető lenne a halálozás. Vastagbél-daganatok esetében évente 4000 ember élete lenne megmenthető, ha a szűrővizsgálat megfelelően teret nyer – mondta el a professzor.

A terápiák hatékonyságában robbanásszerű fejlődés mutatkozik. Az emlőrák gyógyíthatósága az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák segítségével. A túlélési eredmények a már előrehaladott betegségek tekintetében is jelentősen javultak. A vastagbél-daganatoknál 1993-ban a túlélési idő 5 hónap körül volt, ma pedig megközelíti a 30 hónapot. Összességében hétszeresére emelkedett a daganatos betegségekben a túlélés lehetősége az elmúlt tíz évben – mondta el Bodoky György.

A korszerű terápiák hatékonyságán kívül azonban azok árában is robbanásszerű az
emelkedés. A társadalombiztosítás gyógyszerekre fizetett támogatása az elmúlt tíz évben nyolcszorosára nőtt, míg ugyanebben az időben a kezelések költsége ötszázszorosra emelkedett. A vastagbél-daganat gyógyítására alkalmazható hatékony terápia ma 12-13 millió forintba kerül, míg 1993-ban 20 ezer forintért elérhető volt az akkor korszerűnek számító kezelés. A helyzet illusztrálására Bodoky György egy példával élt: csak ahhoz, hogy az összes vastagbéldaganatos beteg a legkorszerűbb terápiát kapja, 20 kilométernyi autópálya árára lenne szükség. Ma a daganatos betegek gyógyszeres kezelésének összköltségére éves szinten 15 kilométernyi autópályának megfelelő összeg jut Magyarországon. Ebben a helyzetben az orvosok kénytelenek szelektálni a betegek között – jelentette ki Bodoky György. A professzor a konferencia fő céljaként nyílt és őszinte párbeszéd indítását jelölte meg arról, milyen költségeket hajlandó vállalni az egészséges társadalom a betegek gyógyítása érdekében.