Karolinska Intézet európai jelentése az MKOT gondozásában

Az MKOT gondozásában jelent meg a svéd Karolinska Intézet összeállítása a rákos megbetegedések okozta európai problémák aspektusairól.

Az Európai Onkológus Társaság szakfolyóiratának különszámában megjelent, Karolinska jelentés néven ismertté vált tanulmány „A daganatos megbetegedés társadalmi terhei és költségei az Európai Unió országaiban” címmel részletesen elemzi az EU országain belül a rákos megbetegedés okozta problémák különböző aspektusait.

A tanulmány foglalkozik a betegség előfordulásának gyakoriságával az EU tagországokon belül, valamint a daganatos betegségek okozta szociális feszültségek, illetve a daganatellenes gyógyításra fordított tudományos kutatások forrásaival. Ugyancsak külön fejezetben térnek ki a szerzők a daganatellenes gyógyszerek használatára, valamint a készítményekhez való hozzáférhetőség bemutatására az EU tagországokon belül. Végezetül áttekintik a korszerű terápiához való hozzáférés, valamint a daganatos betegség okozta mortalitás országonkénti mutatóit.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége fontosnak tartotta e tudományos munka magyar nyelvű hozzáférésének biztosítását is. A tanulmányban közzétett összehasonlító adatok, úgy gondoljuk feltétlenül az onkológus szakma figyelmére érdemes, de meggyőződésünk, hogy a szélesebb társadalmi nyilvánosság számára is elgondolkoztató eredményeket mutatnak. Ismételten megerősíti véleményünket, hogy a daganatellenes küzdelem további széles társadalmi összefogást, egészségpolitikai támogatást és szakmai elmélyülést igényel.

Őszintén reméljük, hogy e tudományos igénnyel megírt elemzés hozzásegít a hazai onkológiai helyzet jobb megértéséhez, segítséget nyújt az európai összehasonlításban elkeserítő hazai rák előfordulási és halálozási arányok javulásához vezető út kijelölésében.

Prof. Dr. Bodoky György
az MKOT tiszteletbeli elnöke

Letölthető dokumentum:
A daganatos megbetegedés társadalmi terhei és költségei az Európai Unió országaiban