Kardiológia és pszichológia szerepe az onkológiában

A szív állapota, a daganatellenes kezeléseknek a szívet és az érrendszert érintő mellékhatásai is befolyásolják a rákbetegek életkilátásait – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap bemutat olyan beteget, aki három különböző rákból is meggyógyult, olvashatók riportok áttétes mellrákkal új életet kezdő nőkről és példaadó prosztatarákos nagyapákról is. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról adott önkritikát sem nélkülöző interjút, de ír a lap a pszichológiai segítségnyújtás hazai helyzetéről, valamint a legújabb rákkutatási eredményekről is. Az újság a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével jelenik meg és jut el szerte az országban a betegekhez és családokhoz.

Hogyan változnak a ráksejtek, miközben áttétet képeznek? Miért nem túlhaladott a kemoterápia? Miért van szüksége a betegeknek D-vitaminra? Miért kell körültekintően választani a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítók közül a kezelések alatt? Hogyan hathat a placebo, ami elvileg nem is hat sehogyan? Ezekre a kérdésekre is kitér a lapban a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság nyári konferenciájáról közérthető áttekintést adó összefoglaló.

– Egy rákbetegség árnyékában háttérbe szorulhatnak a társbetegségek, ám ezeket nem szabad elhanyagolni, mert kihatással lehetnek a daganatellenes kezelésekre is. A szív, a máj, a vesék állapotára, a cukorbetegségre épp úgy oda kell figyelni, mint a bagatell problémának tűnő lábgombásodásra – hívja fel a figyelmet B. Papp László főszerkesztő. A lap kiemelt témaként foglalkozik a kardiológiai kérdésekkel, mert egy daganatos beteg kezelhetőségét, hosszú távú életkilátásait a rákbetegség stádiuma és gyógyíthatósága mellett a szív- és érrendszer állapota is befolyásolja. A szívbetegségek és a daganatos betegségek rizikófaktorai között sok az átfedés, nem ritka, hogy egyszerre kell gyógyítani a szívet és a rákot. Az onkológiai kezelések eredményességének, a meggyógyuló betegek arányának növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a daganatellenes kezelések szív- és érrendszert érintő hosszabb távú mellékhatásai is.

„A rák lelki okairól sok elképzelés kering, mit mondanak ma erről?” – teszi fel a kérdést a lap dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter-onkopszichológusnak. „Szép gondolat a partnerségi kapcsolatépítés az orvossal, de mondjon konkrétumot, ami egy zsúfolt rendelőben meg is valósítható!” – hangzik el a felszólítás a dr. Lénárd Ritával, a Magyar Orvosi Kamara alelnökével készült interjúban.

„Számomra is faramuci ezt hallanom saját magamtól: életemben nem voltam ilyen boldog, mint most. Minden egyes napom, ami fájdalom és betegségtudat nélkül telik, ajándék, amit nem szabad elpazarolni: ki kell használni, tartalommal és szeretettel megtölteni” – üzeni egy áttétes mellrákkal élő fiatal beteg. Egy másik riport ugyancsak sokaknak adhat kapaszkodót: egy három különböző rákból is meggyógyult, a daganatokon túl tucatnyi más betegséggel is kezelt betegről szól, aki ma is remekül érzi magát a bőrében.

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke. Az újság korábbi lapszámainak ismertetője elérhető a www.rakgyogyitas.hu oldalon, továbbá a www.facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.