Immunoonkológia: az ASCO-ról jelentik

Dank Magdolna, az MKOT vezetőségi tagja és Ostoros Gyula – mindketten az MKOT 2016. június 17-18-i Update’16 konferenciájának előadói – a Chicago-i ASCO kongresszus apropóján osztották meg egy budapesti sajtótájékoztatón meglátásaikat az immunoonkológiáról.

A kutatók több évtizede, világszerte végeznek vizsgálatokat annak megismerésére, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszhat a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Az immunterápia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet
immunrendszerét használja fel a rák leküzdésére. Erről beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón Dank Magdolna és Ostoros Gyula is, aki a chicago-i ASCO világkongresszusról jelentkezett be.

DankMagdolna_video_v

Dr. Dank Magdolna

„A terápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immunonkológiai kezelések kiiktatják a gátló receptorokat, a gyógyszer hatására pedig beindul a szervezet immunválasza” – hangsúlyozta Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója, az MKOT vezetőségi tagja. Bár az immunterápia más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól, (sugárkezelés, kemoterápia vagy műtéti beavatkozások) a szakemberek szerint paradigmaváltást eredményezhet az onkológia területén.

A világ országait tekintve Magyarország az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások ranglistájában. A rákos megbetegedések közül a tüdőrák a leggyakoribb és legveszélyesebb daganattípus, amely világviszonylatban mintegy 1,8 millió emberéletet követel, és az összes daganatos halálozás 18%-át teszi ki.

Dr. Ostoros Gyula

Dr. Ostoros Gyula

„Elszomorító az adat, hogy a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világesőnek számít. Magyarországon évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteget veszítünk el” – hívta fel a figyelmet az ASCO, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa alkalmából tartott budapesti bejelentkezésében Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Az onko-pulmonológus szakorvos szerint a legújabb gyógyszerfejlesztési eredményeknek köszönhetően egyes rákbetegségek esetében biztosítottá válhat a betegek hosszú távú, minőségi túlélési lehetősége. Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek, de jelenleg is a rákos megbetegedések több, mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások. Az immunonkológiai terápiát ma még csak a kezelések mintegy 3 százalékában alkalmazzák, ám amint elhangzott, az orvosok bizakodóak a közeljövőt illetően. Úgy vélik, a következő tíz évben ez a szám akár a 60 százalékot is elérheti.

ASCO_logoAz ASCO (American Society of Clinical Oncology), az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa a világ legnagyobb szakmai fóruma, amely meghatározó eseménye az onkológiának. A kongresszusra minden évben közel harmincezer onkológiával foglalkozó szakember látogat el a világ minden tájáról annak érdekében, hogy az onkológiai szakterület aktualitásait, a legújabb nemzetközi eredményeket, terápiákat, ellentmondásokat megvitassa. Az ASCO-t követően az Magyar Klinikai Onkológiai Társaság immár hagyományosan minden évben megrendezi Update szimpóziumát, amelyen az ASCO-n részt vevő szakemberek átadják tapasztalataikat a hazai szakorvosoknak, s lehetőséget biztosítanak a dilemmák megvitatására. Az Update’16 szimpóziumnak idén 2016. június 17-18-án Mátraháza ad otthont. A részletes programfüzet PDF formátumban itt letölthető.