Hasnyálmirigyrák: onkológiai kerekasztal és sebészeti workshop

Onkológiai kerekasztalt és sebészeti video workshopot szerveznek a fővárosi Uzsoki utcai Kórházban a hasnyálmirigydaganatok kezeléséről.

dr. Bursics AttilaAmint a rendezvény szakmai szervezője, dr. Bursics Attila, az Uzsoki utcai Kórház sebészeti-onkosebészeti osztályának vezetője fogalmaz, „az onkológia számos területe robbanásszerű változáson ment át az elmúlt években. Nem így a hasnyálmirigy daganatok kezelése. Bár több új és biztató onkológiai terápiás lehetőségről hallunk, egyelőre a mindennapi rutinban még nem született meg az áttörés. Magyarországon továbbra is az 1996 óta használatos gemcitabin alapú kezelést alkalmazzuk.”

A hasnyálmirgyrákból való gyógyulás máig egyetlen valódi esélyét a daganat korai felfedezését követő radikális sebészi eltávolítás adja. Ezek nehéz, komoly szakmai felkészültséget igénylő műtétek. Bár a hasnyálmirigy rezekciók halálozása ma már 5% alá csökkenthető, a különböző szövődmények előfordulása továbbra is 30% felett van.

„Őszi továbbképző tanfolyamunkon mindezek értelmében a hasnyálmirigy tumorok kezelése lesz a téma. Először onkológus kollégáktól hallhatjuk, hogy hol állunk most és mi lehet a jövő útja. Ezt követően a sebészi kezelésről lesz szó, mégpedig rendhagyó módon. Öt nagy hazai centrum munkatársai videók segítségével mutatják majd be az általuk végzett műtéteket. Így mindenki számára mód nyílik betekinteni a részletekbe, megismerni olyan sebész technikai trükköket amelyek elsajátítása érdekében máskor hosszú tanulmányutakra kényszerültek. Reményem szerint őszi tudományos fórumunk – amelyet a Semmelweis Egyetem akkreditált – is népszerű és hasznos lesz. Sok szeretettel várunk minden érdeklődő kollégát kórházunkban október 17-én” – teszi hozzá.

A továbbképzés programja ITT olvasható, a rendezvény saját honlapja ITT érhető el, online jelentkezés ITT lehetséges.