Európai Parlament: költözhet a gyógyszerügynökség

Feltételekkel ugyan, de jóváhagyta csütörtökön az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új, amszterdami székhelyét, a képviselők azonban több okból is bírálták a kiválasztási folyamatot.

Amint arról az MTI beszámolt, a strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott határozatban leszögezték: mindenképp biztosítani kell a gördülékeny átmenetet, a szervezetnek legkésőbb év végéig át kell költöznie a holland fővárosban kialakított ideiglenes központba, 2019. november 16-ig pedig meg kell kezdenie működését az addigra várhatóan elkészülő állandó székházban. A képviselők hangsúlyozták, több szempontból is aggályosnak tartják az új székhely kiválasztásának eljárását, elsősorban azért, mert abba egyáltalán nem vonták be az EP-t, a döntést egyedül hozta meg a tagországok kormányait tömörítő tanács.

„A tagállamok nem várhatják, hogy az Európai Parlament csak automatikusan jóváhagyja majd a döntéseiket” – emelte ki Giovanni La Via néppárti képviselő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy „nem tartották tiszteletben az EP társjogalkotói szerepét”. Bírálták emellett azt is, hogy egy ilyen fontos ügyben szavazategyenlőség miatt végül sorshúzással döntöttek a tanácsban, és aláhúzták, a jövőben nem lehet ilyen módon határozni az uniós ügynökségek székhelyéről, mint ahogy most történt. Az Európai Parlament emellett folyamatos tájékoztatást kért az amszterdami építkezés állásáról.

A jelenleg még Londonban működő uniós ügynökségek – az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – új székhelyéről a brit kiválás után bennmaradó huszonhét tagállam szakminiszterei döntöttek novemberben. EP-képviselők egy csoportja februárban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elkészül-e időben az új székház.

A holland kormány előző héten írta alá a szerződést az EMA új központjának megépítéséről, amely sajtóhírek szerint 255 millió euróba fog kerülni. Az évi 300 millió eurós költségvetésű EMA-nál közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről.