Európai Index a hasnyálmirigyrák kezeléséről

A hasnyálmirigyrák-kezelés első európai összehasonlítása szerint a legtöbb országban nem szentelnek elegendő figyelmet a betegségre. Bár majdnem annyi halálesetet okoz, mint a mellrák, a hasnyálmirigyrákot mégis elhanyagolják az egészségügyben. 5-ből 4 országban – Magyarországot is beleértve – nem követik nyomon a kezelések eredményeit, és nincs elfogadott jó gyakorlat. Ezt támasztja alá az EPCI (Euro Pancreatic Cancer Index, Európai Hasnyálmirigyrák Index), amelyet a Health Consumer Powerhouse (HCP) svéd kutatási szervezet hozott nyilvánosságra.

– Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a szabványoknak nem megfelelő magyar egészségügyi rendszerben a hasnyálmirigyrák-kezelés sem kivétel. Néhány alapvető elem a helyén van, például a rákos betegek nyilvántartásai és a gyógyszerekhez való hozzáférés, de az általános benyomás rossz, beleértve a palliatív ellátást is. Magyarországnak a hasnyálmirigyrák-kezelés alapjaira kellene összpontosítania: az orvosokat a rák korai felismerésére és az alapvető kezelési adatok nyomon követésére kellene képezni – fogalmaz dr. Arne Bjornberg, a HCP-index megalkotásáért felelős csoport vezetője a témában kiadott sajtóközleményben.

A hasnyálmirigyrák megérdemli a „néma gyilkos” hírnevet. A rákot általában túl későn ismerik fel, és emiatt a kezelése szinte lehetetlen. Az orvosoknak jobb képzésre van szükségük, hogy a betegséget korán felismerjék. Ez a negyedik leggyakoribb rákhoz kapcsolódó halálok az Európai Unióban. A legtöbb hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált beteg a diagnózis első évében életét veszti.

A betegség okozta teher ellenére a legtöbb országban nincsenek a kezelésre vonatkozóan jó gyakorlatok. Ötből négy ország nem tud kezelési eredményekkel kapcsolatos adatokat felmutatni. Az EHCI szerint a túlélés esélye kétszer olyan magas a legjobban teljesítő európai országokban, mint a leggyengébbek esetén.

– Az átfogó kép korántsem pozitív, de azért néhány úttörőről is beszámolhatunk a hasnyálmirigyrák kezelése terén – mondta Ann-Marie Yazbeck, EPCI projektmenedzser. Hollandia, Dánia, Franciaország és Írország jó példa erre. Az orvosok láthatóan jobban ismerik a betegséget, és a kezelési eredmények nyomon követése és dokumentálása is viszonylag jó. Bizakodásra ad okot, hogy azonosíthatók a fejlődéshez szükséges stratégiai lépések. A hasnyálmirigyrák kezelésének nyomon követése és dokumentálása olyan terület, ahol Magyarországnak jelentős javulást kell elérnie.

Az Index rávilágít egy hasnyálmirigyrákhoz kapcsolódó lehetséges páneurópai pozitív gyakorlat pilléreire:
– Az alapellátásban dolgozó orvosok képzése, hogy odafigyeljenek a hasnyálmirigyrák tüneteire, valamint felismerjék a bizonytalan tünetegyütteseket
– A korai felismerés elengedhetetlen a hatékony kezelés érdekében
– A szakorvosi diagnózis és műtét gyors elérése
– A kezelés eredményeit nyomon kell követni és szisztematikus, könnyen elérhető módon kell dokumentálni
– A betegek tájékoztatása a kezelési lehetőségekről, a hasnyálmirigyrákot kezelő minősített sebészek listájáról és a határokon átívelő ellátási lehetőségekről.

Az Index – a hasnyálmirigyrák-kezelés első európai összehasonlítása – 30 mutatószám használatával a következő területekre terjed ki: A betegek joga, tájékoztatása és ellátáshoz való hozzáférése, megelőzés, a kezelések eredményei, diagnosztika, gyógyszerek és palliatív ellátás.

Az EPCI országokra vonatkozó kimutatásai szerint jelentős különbségek vannak az egyes eredmények között, az Index rangsorának felső felét a magas és közepes jövedelmű országok szokatlan keveréke jellemzi. Hollandia érte el a legmagasabb értéket (sok más HCP-indexhez hasonlóan) a lehetséges 1000 pontból 879 pontot szerzett. Ezt követi Dánia (872), Franciaország (812), Írország (807) és az Egyesült Királyság a tiszteletreméltó 5. helyen (800), annak ellenére, hogy Európában az egyik legrosszabb túlélési aránnyal rendelkezik. Magyarország (567) a 26. helyen áll.

A teljes EPCI bemutató letölthető a www.healthpowerhouse.com weboldalról a jelentéssel, a mátrixszal és az egyéni sajtóközleményekkel együtt 30 országra vonatkozóan.