Értekezés a PSA-szűrés rákpredikciós értékéről

A prosztatarák kimutatására szolgáló prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt diagnosztikus értékét jelentősen növelheti a PSA szinteket befolyásoló, nem daganatos genetikai faktorok figyelembe vétele.

Amint az Orvostovábbképző Szemle Online összefoglalója kiemeli, a PSA-vizsgálat szenzitivitása és specificitása nem túl jó, mivel a gyakran kimutatja a látens betegséget is, és néha nem jelzi az agresszív betegséget sem. A PSA-t a prosztata epitheliális szövetei választják ki, és értéke rák jelenlétében megemelkedhet – de megemelkedhet a gazdaszervezetnek a rákkal semmilyen összefüggésben nem lévő faktorai következtében is, mint amilyen a magasabb életkor, a fertőzések, a gyulladások, vagy éppen a jóindulatú prosztata hiperplázia, sőt értékét még bizonyos életmódbeli tényezők – alkohol, fűszeres ételek, kerékpározás – is befolyásolhatják. A PSA-val történő prosztatarák szűrés jelentősége ezért meglehetősen ellentmondásos. Az amerikai Preventive Services Task Force (USPTSF) azt ajánlja, hogy az 55-69 közötti férfiak PSA-ra alapozott szűrése egyéni megítélés igényel (grade C ajánlás), és a 70 fölöttieknél nem kell PSA-alapú szűrést végezni (D fokozatú ajánlás).

Az American Association for Cancer Research (AACR) 2022-es találkozóján Dr. Linda Kachuri (University of California, San Francisco) elmondta, amennyiben a vizsgált személy PSA értékét örökletes genetikai tényezőkkel társítjuk, jóval pontosabban észlelhetjük azokat a PSA változásokat, amelyek valóban a prosztatarák következtében jöttek létre.  A „poligenikus score” (PGS, a géneken alapuló kockázati beosztás) alkalmazásával javul a klinikailag jelentős betegségek kimutatása és csökken a hamis-pozitív eredmények gyakorisága.

Kachuri és munkatársai egy 95.768, prosztatarák mentes férfi PSA-jának normál hullámzását és a genetikai „signature”-jaik összefüggését vizsgálták amerikai, brit és svéd adatok felhasználásával. Összesen 129, PSA-val összefüggő genetikai variánst igazoltak, melyek közül 82 eddig ismeretlen volt. A genetikai variánsok felhasználásával egy „poligenikus score”-t alakítottak ki az emelkedett PSA-k mellé társuló személyi prediszpozíciók, fogékonyságok mérésére. A „poligenetikus score” használhatóságát két nagy rák-prevenciós vizsgálatban: a Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT)-ban (5737 résztvevő) és a SELECT rák-prevenciós vizsgálatban (22.247 résztvevő) is megerősítették. A poligenikus score a PCPT betegeinek 7,3%-ánál, a SELECT betegeinek 8,7%-ánál értékelte a kiindulási PSA szintek eltéréseit.  Az eltérések egyik vizsgálatban sem függtek össze a prosztatarákkal, ami azt jelentette, hogy benignus tényezők miatt következtek be.

Figyelték, hogy a poligenikus score segít-e a klinikaileg jelentős daganatok kimutatásában, és csökkenti-e az túlzott diagnózisok számát, ezért a score-t a Kaiser Permanente betegein is vizsgálták, ahol minden beteg esetén tumor biopsziát végeztek. A genetikailag igazított PSA segítségével 5 biopsziából 1 (ami végül negatívnak bizonyult) elhagyható lenne. A genetikailag igazított PSA score pontosabban határozná meg az agresszív daganatokat, mint az egyedüli kiindulási PSA, vagy a PGS269-cel végzett genetikai kockázati score.

A legfontosabb az, hogy a genetikai kockázati score bevonásával az agresszív betegség lehető legjobb előrejelzését adhatjuk. A vizsgálat résztvevőinek jelentős része európai felmenőkkel rendelkezett, ezért az elemzést afro-amerikai, hispán/latino felmenőkkel rendelkezőkre is ki akarják terjeszteni.

A szekció moderátora Dr. Louis M. Weiner (Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, Washington D.C.) örvendetesnek találta, hogy a poligenikus score a szűrés javulásával kecsegtet, de felvetette, hogy ez a nagyon izgalmas, de egy nagyon bonyolult, személyre szóló genetikai vizsgálat hogyan vonható be a prosztatarák szűrésbe. Az előadó szerint a genetikai próbák és mérések ma már sok különböző  összefüggésben és sok egészségügyi rendszerben használatosak, és ehhez a vizsgálathoz nincs szükség a teljes genom szekvenálására. Ma már könnyen társítható genotipizáláshoz, ami nem túl drága és könnyebb kivitelezni.

Osterweil N. Genetically adjusted PSA may improve prostate cancer screening. Medscape Medical News > Conference News > AACR 2022. April 14, 2022.

AACR Annual Meeting 2022: Abstract 1441. Presented April 11, 2022.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online