Egyetlen chipen az emberi immunrendszer

A Harvard Egyetem kutatói egyetlen chipen próbálták meg modellezni az immunrendszert.

Az Advanced Science folyóiratban megjelent publikációt a HVG.hu szemlézte. Ebből kiderül: a Harvard Egyetem kutatói az emberi B és T sejteket tenyésztettek egy mikrofluidikus chipen, majd funkcionális limfoid tüszőkké alakították ezeket. Olyan struktúrákról van szó, amelyek elsősorban a nyirokcsomókban találhatók, és az immunválaszokat közvetítik. Ezek különböző kamrákból állnak, amelyekben „naiv” B és T sejtek találhatók, ezek együttesen indítják el azokat az eseményeket, amelyek immunválaszhoz vezetnek, amikor egy antigénnel érintkeznek.

Ezek a limfoid tüsző (LF) chipek arra is használhatók, hogy jelezzék a különböző oltásokra adott immunválaszt, és segítsenek kiválasztani a legjobbakat.

Az új vakcinák kifejlesztése után először állatokon vizsgálják a hatékonyságát, azonban az immunrendszerük jelentősen eltér az emberétől, így a fajspecifikusság miatt nem lehet pontosan megmondani a valós hatást. A most kifejlesztett LF chip viszont lehetőséget kínál a vakcinákra adott immunválasz teljes körű modellezésére, ami jelentősen felgyorsíthatná az oltások engedélyezésének menetét.