Döntően az onkológia miatt szigorítják az egyedi méltányossági eljárásokat

Speciális finanszírozás keretében a tételes elszámolás alá eső nagy értékű eljárások és gyógyszerkészítmények egyre nagyobb részarányt követelnek a kasszákból, úgy a fekvő- mint a járóbeteg-szakellátás területén, és ez indokolta az ezzel kapcsolatos beavatkozásokat az előző évben – kezdte előadását Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítása Alapkezelő főigazgató-helyettese a Magyar Kórházszövetség szakmai napján.

Amint a PharmaOnline.hu tudósításából kiderül, a tanácskozáson elhangzott: A fokozott figyelmet az is indokolja, hogy a biztosító a betegek egy százalékára költi a gyógyszerkiadások 34 százalékát, ezért fontos megvizsgálni, hogyan oszlik meg a különkeretes készítményekre és az egyedi méltányosságra kifizetett támogatás.

Robbanásszerűen nőttek az elmúlt években a daganatos betegségekre fordított kiadások, amelyek a koronavírus-járvány időszakában sem mérséklődtek: az előző hat évben 50 százalékkal többet költöttek ezekre. A tételes finanszírozásra fordított 120 milliárd forint fele a daganatos betegek kezelésére ment el, ennek nagyobb részét immunonkológiai készítményekre fizették ki. Míg 2015-20 16-ban a daganatos és az autoimmun megbetegedésekre még ugyanannyit költöttek, az utóbbiak részaránya az elmúlt években megcsappant, és bár megjelentek a finanszírozási listán biohasonló készítmények, amelyek megtakarítást jelentettek, ám ezt fel is emésztette az onkológiai szerekre költött többlet.

Ahhoz, hogy a tételes elszámolás fenntartható maradjon, szükségessé vált, hogy egyes gyógyszereket átsoroljanak a vényes körbe, amit az is indokolt, hogy más készítményeknek – így a tüdődaganat vagy a prosztatarák kezelésére szolgálók – lejárt a szabadalma, és generikummá váltak.

Tételes elszámolású készítményt csak a kijelölt kórházakban és járóbeteg-szakellátásban írható fel, a szolgáltatókat a NEAK, a felírásra jogosult orvost az intézményvezető jelöli ki. Új betegek kezelésére csak azok a termékek adhatók, amelyeknek forgalmazói a licit során kedvező ajánlatot adtak a NEAK-nak.

Az egyedi méltányosság nem finanszírozási kategória – hangsúlyozta Bidló Judit, kiemelve azonban, hogy nem megszüntetik, csak átalakítják ezt a kategóriát, mert az elmúlt években fenntarthatatlanná vált. Volt például olyan termék, amelyre több mint 1300 kérelem érkezett be. A leggyakoribb kérelmek egyébként az emlő rosszindulatú betegségeinek kezelésére szolgáló készítményekre vonatkoztak.

A jövőben komplett technikai értékelési folyamat során bírálják majd el ezeket a gyógyszereket. Kiemelten fontos a hatásosság számszerűsítése, az orvosnak pedig indokolnia kell, pontosan mit vár az adott készítmény alkalmazásától az adott betegnél. A döntés a rendelkezésre álló ár- és költséghatékonysági adatok alapján születik meg.

A bírálatot két – már működő – bizottság végzi. Az egyik a készítmények terápiás hatékonyságát vizsgálja, míg a társadalometikai bizottság a hozzáadott értéket. A döntés során figyelembe kell venni a minisztériumi befogadási bizottság határozatait is: amely készítmény befogadását elutasítják, az nem adható egyedi méltányosság keretében sem.

Transzparensebb, gyorsabb lesz a folyamat, de több lehet az elutasítás – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy a felgyorsult, objektívebb döntéshozatal lehetővé teszi az elmaradások feldolgozását is. Az egyedi méltányossági kérelmek befogadásához elektronikus felületet is fejlesztett a NEAK, és a bírálat is ily módon zajlik.

Forrás: PharmaOnline.hu