De Gramont: az onkológiai protokoll atyja Budapesten

RáksejtStopAimery de Gramont francia onkológus professzor, nemzetközi hírű rákkutató nyitotta meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusát Budapesten. Az elismert szakember az MKOT tiszteletbeli tagja lett. Nevéhez fűződik a „de Gramont-protokoll”, amelyet a vastagbélrákos betegek többségénél alkalmaznak az onkológiai kezelések során.

Több nemzetközi szaktekintély is elfogadta az MKOT meghívását a 2010. november 11-13. közötti budapesti kongresszusra, hogy áttekintést adjon kutatási területe világtendenciáiról, a problémákról, a már megválaszolt és a még megválaszolatlan kutatási kérdésekről. Aimery de Gramont a vastagbélrák kezeléséről tartott előadást, különös hangsúllyal azokra az esetekre, amikor a műthetőség kérdéses, s onkológiai kezeléssel igyekeznek biztosítani az operálhatóságot. A professzor részletesen ecsetelte a kezelések fejlődésének egyes szakaszait, s szólt azokról a tényezőkről, amelyeket figyelembe kell venni, amikor egy-egy beteg terápiás javaslatát felállítják.

De Gramont professzor nevével sok vastagbélrákos beteg is találkozik, mert e daganattípusoknál a legtöbb kezelésnek az alapját az a protokoll jelenti, amit ő dolgozott ki, s amit sok országban széleskörűen alkalmaznak. A de Gramont protokoll lényege, hogy a kezelések megkezdésekor egy infúzióban adott gyógyszerrel, igyekeznek minél érzékenyebbé tenni a ráksejteket az azt követően adott kemoterápiás szerre. Ezt a citosztatikumot úgy adják be, hogy először egy néhány perc alatt gyorsan beadott, úgynevezett telítő dózist alkalmaznak, majd ezt követi egy kétnapos folyamatos infúziós kezelés. Mindezt azért teszik, mert a telítő dózis beadásával hatékonyan el lehet érni a daganatgátló szernek azt a szintjét a vérben, ami hatékonyan pusztítja a ráksejteket, s az ezt követően két napon át adott infúzióval fenn lehet tartani ezt a daganatellenes hatást. A de Gramont protokoll szerinti daganatgátló kezelést 14 naponta ismételik. A napi onkológiai gyakorlatban ezt az alapkezelést többféle egyéb citosztatikummal, illetve célzott kezeléssel is ki lehet egészíteni.

A módszerben tehát nemcsak a felhasznált hatóanyagok kiválasztása és adagolása fontos, hanem a kezelések ütemezése is. Számos kutatást végeztek annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen időközönként és milyen gyorsasággal kell beadni a kezeléseket ahhoz, hogy azokkal a legnagyobb valószínűséggel el lehessen érni a kívánt tumorpusztító hatást. A de Gramont protokollt – gyakran más kezelésekkel kombinálva – éppúgy alkalmazzák műtétek után az áttétek kockázatának csökkentésére, mint már kialakult áttétek esetén a rosszindulatú folyamat lassítására, a betegség kordában tartására.