Csend legyen vagy zene szóljon műtét közben?

Harmincöt órányi, összesen húsz operációt vettek fel több kamerával kutatók, hogy megfigyeljék az orvosok verbális és non-verbális kommunikációját zene hallgatásos és zene nélküli műtétek közben, írja a Guardian. A 24,5 órányi zenés és 10,5 órányi zene nélküli műtétből megállapították, hogy habár a beteget segítheti a relaxálásban, több probléma forrása is lehet a műtöknél.

Többek között a háttérzaj zavarhatja az orvosok közötti kommunikációt, így növelve a félreértések lehetőségét. Feszültség alakulhat ki abból, hogy milyen zenét hallgassanak a műtőben, és zavarhatja a koncentrációt is. Többször is előfordult, hogy hangosan szólt a műtőben dance és drum’n’bass, és amikor sláger következett, a zenét felhangosították, így nőtt a hibázás lehetősége.

A műtétek során általában a vezető műtő választott zenét, a zene változtatása a fiatal, tapasztalatlanabb orvosra maradt, ami különösen stresszes feladat lehet egy ilyen környezetben. A Journal of Advanced Nursing-ben megjelent tanulmányukban azt ajánlják, hogy ha fontos, akkor a zene hallgatása alapuljon előzetes, közös megegyezésen – idézte az írást az Index.