Csak a meghívottak harmada vett részt vastagbélszűrésen

Átadták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vastagbélszűrési minták kiértékelését végző felújított laboratóriumát, ahol óránként ezer mintát tudnak elemezni.

Labor_NNK_MTI

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Müller Cecília országos tisztifőorvos az átadáson arról beszélt, hogy szükség van a népességszintű szűrésekre, hiszen a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri halálozás után. Magyarországon évente tízezer új vastagbélrákos esetet fedeznek fel, és ötezren belehalnak a betegségbe. A szakember elmondta, a vastag- és végbélrákszűrésre az 50-70 év közöttieket szólították meg, mivel ebben a korosztályban a leggyakoribb a betegség előfordulása.

Kiemelte: szeretnék jobban ösztönözni a lakosságot, hogy vegyen részt a szűrésen, hiszen az eddig kiküldött 750 ezer meghívóra csak 260 ezren jelentkeztek. Közülük 230 ezren küldték vissza a székletmintát tartalmazó egységcsomagot. A beküldött minták közül 21 ezer minta volt úgynevezett nem negatív, kolonoszkópos vizsgálatra 12 ezren mentek el, és 4600 esetben rákmegelőző állapotot, 670 embernél pedig már rosszindulatú elváltozást találtak. Müller Cecília kiemelte, hogy a kétévente elvégzett székletvérvizsgálattal nagy biztonsággal kiszűrhető a rosszindulatú elváltozás.