Bővülő onkológiai, sugárterápiás eszközpark Szegeden, Kaposváron

Mind Szegeden, mind Kaposváron 800-800 milliós forintos onkológiai, illetve sugárterápiás eszközfejlesztés lezárásáról számoltak be.

A Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága és a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház egyaránt közleményben számolt be a megvalósult eszközfejlesztésekről.

Kaposváron új lineáris gyorsítót és brachyterápiás készüléket helyeztek üzembe. A lineáris gyorsító használatával a betegnek kevesebbszer kell megjelennie a kórházban, a korábbi felére csökken az alkalmankénti kezelési idő, javuló életminőség mellett csökkennek a késői mellékhatások. A kórház tájékoztatása szerint az új brachyterápiás berendezés üzembehelyezésével már nemcsak nőgyógyászati kezelések végezhetők nagy hatékonysággal, hanem megkezdődhetnek a prosztatakezelések is. Lerövidíthető a kezelések hossza, így azok kisebb fizikai és mentális megterhelést jelentenek a pácienseknek. Lakosi Ferenc, az intézmény onkológiai centrumának vezető főorvosa az MTI érdeklődésére azt mondta: a centrumban évente 1000-1200 új betegen végeznek sugárterápiát.

A szegedi közlemény szerint bővítették az egyetem onkoradiológiai és sugárterápiás eszközparkját is. A megfelelő terápia kialakítása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül. Az SZTE-n évente megközelítőleg 1500 esetben végeznek valamilyen képalkotó eljárással, jellemzően ultrahang vagy CT-vezérléssel mintavételt.

A sugárterápiás ellátás kíméletesebb, jobb minőségű megvalósítását segíti az a fejlesztés, amely a légzés során elmozduló, így a nagy energiájú sugárzás útjába kerülő egészséges szövetek védelmét teszi lehetővé. Egy másik szoftveres megoldás pedig nagyobb betegbiztonsághoz vezet a betegazonosítók és terápiás adatok digitális összekapcsolásával az orvosinformatikai rendszereken belül.

A projekt részeként beszereztek olyan magas tudású endoszkópos tornyokat, monitorokat és endoszkópokat, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére.