Bodoky György a HVG-ben: „Nincs jobboldali vagy baloldali rák”

Bodoky György professzorral, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság alapítójáról, tiszteletbeli elnökéről közöl portrét a HVG.

prof. dr. Bodoky György

prof. dr. Bodoky György

„A betegeknek pont annyit kell elmondani, amennyit tudni akar, de semmiképp sem azt, amit hallani szeretne, vagyis hogy biztosan meggyógyul” – vallja Bodoky György, aki immár két évtizede a Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője. A nagy múltú orvoscsaládból származó onkológus főorvos Esterházy Péter írót is kezelte, de bevallása szerint önvédelemből igyekszik távolságot tartani betegeivel.

A HVG-nek arról is beszélt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság alapítója, hogy semmi pénzért nem lenne egészségügyi államtitkár, bár svájci tapasztalatai alapján vannak ötletei, hogyan lehetne rendbe tenni a hazai egészségügyet. Bodoky György szerint csodaszerek nincsenek, de az új készítmények tovább növelhetik a betegek minőségi életét. Ugyanakkor az alternatív terápiák legjobb esetben is csak hatástalanok, figyelmeztet a főorvos.

„Semmi pénzért nem lennék államtitkár. Egyetlen lépéssel sem szeretnék a betegek mellől eltávolodni. Persze van véleményem arról, milyen változtatások javíthatnának az egészségügy helyzetén. Mindenekelőtt a forráshiány miatt teret adnék a magánszektornak is a kiegészítő biztosítások révén. Valahogy úgy, ahogy ez Svájcban működik. Az ottani rendszert közelről ismerem, mert az egyik testvérem ott sebész. Az egészségbiztosítási alapcsomagon felül „extrákra” – ilyen lehet a külön szoba és a szabad orvosválasztás – lehet külön magánbiztosítást kötni. Az orvos így nem hálapénzt kap az őt választó betegtől, hanem legális díjazást” – olvasható az interjúban.