Az osztrák orvosok (is) továbbállnak

A fiatal egészségügyi szakemberek tömeges kivándorlása miatti kritikus orvoshiányra figyelmeztetett az osztrák orvosi kamara alelnöke – írta a Der Standard című osztrák napilap.

Ausztria_zaszloA cikk a stájerországi Mariazell városának kórházát hozta fel példaként, ahol az orvoshiány miatt a hét két napján már nem tudnak teljes körű betegellátást biztosítani.

„Az egész országban vannak a mariazellihez hasonló esetek. Már ég a ház, és ezt a politikusok is tudják” – fogalmazott Harald Mayer, az osztrák orvosi kamara alelnöke. Kiemelte: Ausztriához viszonyítva a munkafeltételek és a fizetések is sokkal jobbak Németországban vagy más európai országokban. Emiatt már nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb orvosok is elhagyják az országot. A probléma vidéken már régóta létezik, mostanra elérte Bécset is – mondta a kamara alelnöke.

Amint arról az MTI beszámolt, a Der Standard emlékeztetett, hogy korábban az Európai Unió a kórházban dolgozók munkaidejét heti 48 órában határozta meg. Ennél jelenleg az osztrák orvosok többet dolgoznak, az akár heti 70 órás munkaidőt is engedélyező Ausztria 2015. január elsejéig kapott határidőt az uniós szabályozás bevezetésére. A munkaidő csökkentése esetén azonban új orvosok százaira lenne szükség, ennek feltételei viszont nem adottak – áll a cikkben.

Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter ősszel olyan törvénytervezet benyújtására készül, amely lehetővé tenné, hogy az orvosokkal hosszabb munkaidőt engedélyező egyéni szerződéseket kössenek az egészségügyi intézmények, amit az unió legfeljebb 2021-ig engedélyezhet.

A kamara alelnöke szerint az orvosok azonban nem akarnak hosszabb munkaidőt, ehelyett jobb munkafeltételeket és kedvezőbb bérezést szeretnének – írta a Der Standard osztrák napilap.