Az MKOT 1999-re tervezett programja

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége a társaság célkitűzéseit figyelembe véve, kidolgozta az 1999-es év tervezett programjait.

A Társaság legfontosabb feladata az egységes betegellátás országos szintű megvalósítása, melynek alapja a magasszintű oktatás. Ennek értelmében 1999. május 27. és 29. között Budapesten háromnapos klinikai onkológiai alaptanfolyamot szervez, a daganatos betegek gyógyítása iránt érdeklődést mutató orvos kollégák számára. A rendezvény a klinikai onkológiai ellátás lehetőségeire és módozataira kívánja felhívni a figyelmet.

A Társaság onkológus klubot szervez, melynek keretében onkológus szakorvosok továbbképzését szeretné megvalósítani. A klub rendszeresen, előre kidolgozott tematikával, állandó helyen kerül megrendezésre. 1999. április 16-án az emlőrák, 1999. szeptember 17-én a tüdőrák 1999. december 10-én a vastagbélrák aktuális kérdéseivel kíván foglalkozni. A klub helyszíne az Óbudai Társaskör, kezdési időpont 15 óra.

A Társaság tudományos rendezvények szervezésével is részt kíván vállalni az onkológus társadalom továbbképzésében. 1999. január 15-én a Budapesti Kongresszusi Központban Nemzetközi Konferenciát szervez a colorectális daganatok, valamint malignus lymphomák témakörében.

1999. március 6-án Kecskeméten az egészségügyi finanszírozással kapcsolatos problémák kerülnek megvitatásra. 1999. május 6-án a nőgyógyászati rosszindulatú daganatok gyógyszeres kezeléséről Budapesten tartunk nemzetközi konferenciát. 1999 novemberében Gyulán az ovarium daganatok témakörében tartunk tudományos rendezvényt.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szerepet kíván vállalni a kórházi továbbképzésekben is. E program keretében a kórházak vezetőségét megkeresve, a Társaság által összeállított témakörökben ajánljuk fel továbbképző előadásainkat helyi előadók bevonásával.

Igen fontos feladatnak tekintjük az onkológiai szakápoló képzésben való szerepvállalást is. Ennek keretében feladatunknak tekintjük a képzésben résztvevő intézményekkel való együttműködést.

Magyarországon a daganatos betegségekkel kapcsolatos iskolai felvilágosító oktatás kiszélesítését tartjuk indokoltnak. Ezért a Társaság felveszi a kapcsolatot az oktatási tárca képviselőivel.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kétévente rendezi meg kongresszusát. A Társaság első kongresszusa 2000-ben később kijelölt témakörben kerül megrendezésre.

A Társaság fontos feladatának tekinti a klinikai onkológiai tudományos munka támogatását. Ezért pályázatot hirdet a legjobb magyar, illetve idegen nyelvű közlemény díjazására, 50.000 – 50.000,-Ft értékben. A Társaság vezetősége igen fontosnak tartja fiatal tagjai számára (35 év alatt) nemzetközi kongresszusokon való részvételének biztosítását. A beérkezett pályázatokat a Társaság által kijelölt testület bírálja el.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tagjaival együttműködve multicentrikus vizsgálatok szervezését tervezi, melyek segítségével a különböző onkológiai centrumok tudományos munkába való bekapcsolását, s ennek segítségével az egységes szempontokon alapuló ellátást reméli.

Reményeink szerint a Társaság szerkesztésében szakmai irányelveket tükröző kiadványok megjelenése, illetve a későbbiekben konszenzus konferenciák szervezésére is lehetőség nyílik, ezzel is szolgálva a homogén betegellátás alapelvének megvalósulását.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége igen nagy jelentőséget tulajdonít a különböző orvostársaságokkal, szakmai, illetve civil szervezetekkel való szoros együttműködésnek. Ezért együttműködést kezdeményezett az említett szervezetekkel.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság fontosnak tartotta a nemzetközi szervezetekkel való együttműködést, ezért már felvette a hivatalos kapcsolatot az Európai Klinikai Onkológiai Társasággal (ESMO).

A Társaság nemzetközi tanácsadó testületet hozott létre, melynek tagjai Heine Hansen, az ESMO volt elnöke (Dánia), Maurizio Tonato, az ESMO leendő elnöke (Olaszország), Gabriel Hortobágyi (USA), Margit von Kerekjártó (Németország), Jan Soedirman (Hollandia).

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő, onkológiában érdekelt gyógyszergyártók képviseleteivel. Nagy örömünkre valamennyi képviselet érdeklődést mutatott a Társaság programja iránt, így reményeink szerint a jövőben szoros együttműködésre nyílik lehetőség.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége a hazai gyógyszeres onkológiai betegellátás valamennyi regiójából, illetve vertikumából tevődik össze azt az igényt megfogalmazva, hogy a már-már népbetegséggé duzzadt malignus tumorok ellátása kizárólag összehangolt, szakmailag egységes módon javítása.

A társaság tiszteletbeli elnöke Prof. Dr. Eckhardt Sándor, elnöke Prof. Dr. Szántó János, a vezetőség tagjai Dr. Baki Márta, Dr. Bodoky György, Dr. Moskovits Katalin, Dr. Nagykálnai Tamás, Dr. Pikó Béla, Dr. Pintér Tamás, Dr. Szánthó András, Dr. Szűcs Miklós, Prof. Dr. Thurzó László. A társaság további tisztségviselő Dr. Arányi Zsuzsa, Dr. Erfán József, Dr. Kispál Mihály, Dr. Osváth Márta, Dr.Ruzsa Ágnes, Dr.Székely Éva.

Az elmúlt hónapokban az ország legkülönbözőbb területein dolgozó, daganatos betegek ellátásával foglalkozó közel 100 tag csatlakozott társaságunkhoz. A Társaság éves tagdíja 2.000,- Ft. Reményeink szerint a Hírlevélben vázolt program sok kolléga érdeklődését felkeltette, így várjuk Társaságunkhoz további tagok jelentkezését. Belépési szándékát kérjük jelezze Társaságunk címén.

A társaság indulásakor ezek a főbb célkitűzéseink és terveink, melyek az Önök elképzelésével szeretnénk kiegészíteni.

Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége