Aktiválhatók a makrofágok a ráksejtek elpusztítására

Amerikai kutatók olyan aktivációs mechanizmust fedeztek fel, mellyel a szervezet makrofágoknak nevezett immunsejtjei elkerülhetik a daganatsejtek védelmi mechanizmusa során kibocsátott CD47 („ne falj fel”) megtévesztő szignált, és hatékonyan léphetnek fel ellenük.

Az amerikai Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói a Nature Immunology folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a CpG receptor-agonista felhasználásával revitalizálták a daganatsejtek által blokkolt makrofágokat, így azok újult lendülettel estek neki a tumoroknak.

A makrofágok a T- és B-sejtekhez hasonlóan olyan immunsejtek, amelyek feladata az lenne, hogy megsemmisítsék (felfalják) azokat a sejteket, amelyeknek nem lenne szabad jelen lenniük a szervezetben. Rákos betegekben mennyiségük növekedést is mutat, azonban a tumorok a „ne falj fel” CD47 szignál expressziójával képesek megakadályozni a felismerési folyamatot, így a makrofágok nem hogy nem semmisítik meg a tumorsejteket, hanem gyakran még segítik is működésüket, szaporodásukat. Az Abramson kutatói szerint nem elegendő pusztán a CD47 szignált blokkolni, hanem előbb szükség van egy aktiválási mechanizmusra is, mely a makrofágok energiafelhasználását programozza át.

A publikációt bővebben a Medical Online ismerteti.