A koronavírustól jobban féltek a magyarok, mint a daganattól

Boér Katalin, a Szent Margit Kórház onkológus főorvosa és Tóth Krisztina, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet alelnöke nyilatkozott az Indexnek.

Bár csak nagyon rövid ideig szünetelt, az elmúlt másfél évben jelentősen visszaesett az onkológiai szűrések száma hazánkban – nyilatkozta az Indexnek a Szent Margit Kórház onkológus főorvosa. Boér Katalin hangsúlyozta: a koronavírus ellen kézmosással, maszkkal és oltással kell védekezni, nem pedig azzal, hogy nem járunk szűrésre. A szakember ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a daganatos betegek kifejezetten nyitottak a vakcina felvételére. Az elmúlt másfél év komoly kihívást jelentett az egészségügy számára. A Covid okozta pluszteher miatt a nem sürgős beavatkozásokat elhalasztották, és az egyes hullámok legkeményebb heteiben egy ideig a szűrések is szüneteltek.

„Ezek az időszakok csak nagyon rövid ideig tartottak, nálunk, a Szent Margit Kórházban is, amint lehetett, újraindították a mammográfiás szűréseket, de a tapasztalat az volt, hogy hiába volt ott a lehetőség, nem igazán mentek el az emberek a szűrésekre. A Covid-járvány ugyanakkor nem indok a szűréstől és az onkológiai kezeléstől való távolmaradásra. Kórházunkban minden lehetőség rendelkezésre állt ezekre. A jó taktika a fertőzés megelőzésére a kézmosás, a maszkviselés, a távolságtartás és az oltás” – fogalmazott Boér Katalin.

Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet alelnöke megerősítette, hogy valóban nagyon csekély az a réteg, aki mindenképp részt akar venni az éves onkológiai szűrésen. Mégis voltak olyanok, akik a járvány idején sem szerették volna kihagyni, és a lehetőség adott volt, hogy elmenjenek. Sokan viszont a nem mindig egyértelmű kommunikáció miatt bizonytalanok voltak, nem tudták, hogy a szűrések működnek-e, és bizony voltak olyanok is, akik félelemből nem mentek el, a vizsgálatnál ugyanis fontosabbnak tartották azt, hogy ne kapják e a COVID-ot.

A szakemberek szerint az első és legfontosabb, hogy a krónikus betegséggel küzdők fokozottan betartsák a járványügyi ajánlásokat.

„Ne felejtsük el, hogy a rák egy komoly betegség. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy a páciens a betegség melyik stádiumában kapja el a Covidot. Ha a daganatos betegsége nem előrehaladott, akkor enyhébb tünetekkel átvészelheti úgy, mint bárki más. Ha viszont már előrehaladottabb állapotban van, akkor a koronavírus okozta fertőzés is súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt fontos a fertőzés elkerülése és az ehhez tartozó kellő óvatosság, de úgy látom, hogy a betegek többsége erre oda is figyel. Szintén örömteli, hogy a daganatos betegek körében magas az átoltottság, a legtöbben, amint lehetett, beoltatták magukat. Lehetőség szerint még az onkológiai kezelés megkezdése előtt célszerű beadatni a védőoltást, de ha úgy adódik, akkor az oltásnak két kezelés között sincs akadálya” – mondta Boér Katalin.

Tóth Krisztina szintén hangsúlyozta: nemcsak hogy lehet, de kell is, hogy a daganatos betegek felvegyék az oltást. „Mi mindenkinek ezt javasoljuk, és szerencsére sokan megfogadják” – tette hozzá a betegszervezet alelnöke.