25 éves a Pathology Oncology Research folyóirat

Ünnepel a hazai tudományos közélet, alapításának 25. évébe érkezett a Pathology Oncology Research folyóirat, közkeletű nevén: „POR”. A folyóirat sok magyar patológus és onkológus számára biztosított angol nyelvű publikációs lehetőséget, ezzel is segítve tudományos előmenetelüket, nemzetközi elismertségüket. Hálásak vagyunk az alapítóknak.

Az angol nyelvű POR-t 1995-ben alapította dr. Kopper László, dr. Nagy Judit, dr. Orosz Zsolt és dr. Tímár József, amelynek a mai napig is tulajdonosa az Arányi Lajos Alapítvány a korszerű patológiáért. Az első publikációs évben (1996) négy szám és 38 dolgozat jelent meg, és kezdettől fogva referálta a PubMed. A kilencvenes évek végétől a Saunders/Elsevier volt a kiadója, majd a nagy ugrás akkor következett be, amikor 2004-ben a Thompson-Reuters impaktfaktorrendszerébe bekerült. 2007-től 2020-ig a SpringerNature volt a kiadója és ennek segítségével az impaktfaktora 2,44-ra nőtt, a legmagasabb a hazai nemzetközi folyóiratok között, és a patológiában és az onkológiában is úgynevezett SJR-Q2 besorolású (a felső 50%-ába tartozik a terület folyóiratainak). 2019-ben 225 cikket közölt a POR és százezer éves letöltést számlálnak cikkei. Egy évben több mint 1200 cikket nyújtanak be a POR-hoz, amelyek elfogadási aránya 25%. A mai napig a POR szerkesztőbizottságában dominálnak a hazai szaktekintélyek.

A POR életében nagy változást hoz az idei esztendő, a Springer-Nature kiadói szerződés ebben az évben lejár, ami az előfizetéses lapkiadás végét is jelenti. Az Arányi Lajos Alapítvány és a főszerkesztők felmérték a helyzetet és arra az elhatározásra jutottak, hogy a nemzetközi trendekhez alkalmazkodva megváltoztatják a folyóirat publikációs modelljét. Az új irányelveknek megfelelően a közfinanszírozott kutatások eredményeinek szabadon hozzáférhetőknek kell lenniük, ez az a bizonyos Open Access modell. Ehhez az új modellhez új kiadóra volt szükség, így 2021-től a svájci Frontiers lesz a POR kiadója. A cél továbbra is a régi: folyamatosan emelni a lap nemzetközi tekintélyét, elősegíteni a hazai kutatási eredmények nemzetközi megismerését és segíteni a hazai PhD-képzést.

Bodoky György
tiszteletbeli elnök
Magyar Klinikai Onkológiai Társaság