20 éves a csontvelő-transzplantáció Debrecenben

A Belgyógyászati Klinika B épületében jelenleg 9 transzplantációs kórterem, 61 hematológiai, 40 belgyógyászati ágy áll rendelkezésre és naponta 6 hematológiai szakrendelés működik.

A Hematológiai Tanszék, illetve részleg jövőbeli szakmai terveit és az eddig elért eredményeit ismerhették meg a debreceni csontvelő-transzplantáció kezdetének 20 éves évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülés résztvevői. A tudományos tanácskozásról a Debreceni Egyetem közölt összefoglalót. Ebből kiderül, hogy a beteg saját vérképző őssejtjeivel végzett csontvelő-transzplantáció (autológ TX) 2003-ban indult el Debreceni Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikáján Udvardy Miklós és Kiss Attila professzorok irányításával, majd a III. számú Belgyógyászati Klinikán elkezdődött az autoimmun betegek transzplantációja.

– Terveink között szerepel az őssejtmanipuláció, CAR-T és tanított T-sejt program beindítása a következő években, valamint célunk a molekuláris diagnosztika nagyobb arányú beillesztése a napi gyakorlatba, ami alapján célzott innovatív terápiákat, bispecifikus készítményeket és sejtes terápiákat használhatunk. Emellett a Hematológiai Részleget is tovább szeretnénk fejleszteni – ismertette Illés Árpád professzor, a tanszék, illetve a részleg vezetője.