1999-es évközi beszámoló az MKOT fogadtatásáról

Ebben a levelünkben elsősorban az 1999-es évi eseményeinket szeretnénk ismét áttekinteni, illetve néhány előttünk álló rendezvényre felhívni tagságunk figyelmét.

Társaságunk célkitűzéseiben egyik legfontosabb feladatként az egységes betegellátás országos szintű megvalósításának segítését jelöltük meg. Ennek értelmében 1999. május 27. és 29. között Budapesten háromnapos klinikai onkológiai alaptanfolyamot szerveztünk, a daganatos betegek gyógyítása iránt érdeklődést mutató háziorvos kollégák számára. A tanfolyam igen sikeresnek bizonyult. Több mint 100 háziorvos vett részt a tanfolyamon, melyet a HIETE Háziorvos Tanszéke pontszerzőnek minősített és a sikeres vizsgát tett hallgatóknak 10 credit pontot biztosított.

A Társaság által működtetett Onkológus Klub, melynek keretében onkológus szakorvosok továbbképzését szeretnénk megvalósítani, ebben az évben eddig két alkalommal tartott találkozót. A klub helyszíne az Óbudai Társaskör. 1999. áprilisban az emlőrák, 1999. szeptemberben a tüdőrák volt a témánk. Az Onkológus Klub hagyományos rendezvényeit a jövőben is folytatni kívánjuk.

A Társaság számtalan tudományos rendezvénynek szervezője, társszervezője, közreműködője volt.

1999. január 15-én a Budapesti Kongresszusi Központban Nemzetközi Konferenciát tartottunk a colorectális daganatok, valamint malignus lymphomák témakörében. Az esemény igen nagy szakmai érdeklődést váltott ki, és jelentős sajtóvisszhangja volt.

1999. március 6-án Kecskeméten az onkológiai betegellátás finanszírozásával kapcsolatos rendezvényünk sok ellentmondásra irányította a figyelmet, melyet továbbítottuk a hatóságok felé is.

1999. március 19-én és 20-án Gyulán tartott konferencián az emlőrák onkológiai ellátása volt a téma nyagyszámú hallgatóság körében.

1999. május 6-án a nőgyógyászati rosszindulatú daganatok gyógyszeres kezeléséről Budapesten Semmelweis OTE I. sz. Nőgyógyászati Klinikájával közösen tartottunk nemzetközi konferenciát. A színvonalas esemény a klinikán méltó környezetben és körülmények között zajlott le.

1999. június 8-án a Magyar Gastroenterologiai Társaság nagygyűlésén, a plenáris ülés keretében, társaságunk vezetőségi tagjainak részvételével a gastrointestinalis tumorok onkológiai ellátása szerepelt főtémaként. Az esemény nagyszámú hallgatóság előtt zajlott.
1999. szeptember 3-án és 4-én ismét Gyulán került sor tudományos rendezvényre, ezúttal a petefészekrák kezelésével kapcsolatban.

1999. szeptember 30. – október 2. között Kecskeméten a Szenológiai Társaság Kongresszusán társrendezőként vettünk részt. A rendezvény igen nagyszámú hallgatóságot vonzott, ennek ellenére elmélyült, alapos vitákkal egybekötött igen tartalmas rendezvény résztvevői lehettünk. Sajnálatos módon a Nemzeti Emlőrák Konszenzus Konferencia eredményeiről tervezett beszámoló elmaradt, mivel az Országos Onkológiai Intézet két felkért előadója nem jelent meg a rendezvényen.

1999. november 20-án Budapesten a regionális chemotherápia lehetőségeiről rendezünk tudományos konferenciát, nemzetközi részvétellel. Reményeink szerint ebből az alkalomból is sok résztvevőt üdvözölhetünk a rendezvényen.

Ígéretünknek megfelelően ez év nyarán konszenzus konferenciát hirdettünk a vastagbélrák diagnózisa és gyógyítása címmel, melyre nyolc orvostársaságot kértünk fel közreműködőnek. Sajnálatos módon a Magyar Sugárterápiás Társaság nem kívánt részt venni ebben a kezdeményezésben. A Magyar Onkológus Társaság válaszra sem méltatta megkeresésünket. Ugyanakkor az Országos Onkológiai Intézet vezetői a felkért Orvostársaságokat arról tájékoztatták, hogy a későbbiekben az Országos Intézet fog hasonló konferenciát szervezni és a Magyar Onkológus Társaság ezért nem vesz részt a konferencián. Így más társaságok vezetői révén értesültünk a Magyar Onkológus Társaság elutasításáról. Természetesen így elálltunk a konferencia további szervezésétől, hiszen konszenzus csak az ellátásban résztvevő valamennyi diszciplina részvételével képzelhető el.

Bár véleményünk szerint egy széles konszenzus esetén teljesen lényegtelen a kezdeményező szerepe, felkészülten várjuk az Országos Onkológiai Intézet megkeresését. Úgy érezzük, halaszthatatlanul szükséges lenne minél több és szélesebb egyetértésen nyugvó konszenzusok kialakítására a daganatos betegek egységes ellátása érdekében. Ez mind a betegek, mind az egészségügyi hatóságok érdekeit szolgálná.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság előzetes ígéretének megfelelően felvette a kapcsolatot különböző orvostársaságokkal, szakmai, illetve civil szervezetekkel. Örömünkre a MOTESZ szövetségi tanácsa meghatározó többséggel felvette Társaságunkat tagjai sorába. Külön megtiszteltetés, hogy a hagyományos MOTESZ Interdiszciplináris Fórum sorozatban Társaságunk kapott megbízatást a jövő évi fórum megszervezésére.

A Magyar Orvosi Kamara nagy örömmel értesült a társaság megalakulásáról és támogatásáról biztosította működésünket. A Népjóléti Minisztérium is üdvözölte Társaságunk megalakulását. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szintén örömmel vette Társaságunk létrejöttét. Sajnálatos módon a Magyar Onkológus Társaság, valamint az Országos Onkológiai Intézet nem válaszolt megkeresésünkre.

A Társaság továbbra is fontos feladatának tekinti a klinikai onkológiai tudományos munka támogatását. Ezért szeretnénk ismét felhívni tagjaink figyelmét pályázatunkra, mellyel a legjobb magyar, illetve idegen nyelvű közlemény díjazására, 50.000 – 50.000 Ft-ot tűztünk ki. A Társaság vezetősége változatlanul igen fontosnak tartja fiatal tagjai számára (35 év alatt) nemzetközi kongresszusokon való részvétel biztosítását. A beérkezett pályázatokat a Társaság által kijelölt testület bírálja el.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság fontosnak tartja a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködést, az Európai Klinikai Onkológiai Társasággal (ESMO) rendszeres kapcsolatot tart fenn.

Nagy örömünkre a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság pártoló tagjai sorában 16 gyógyszergyártó cég csatlakozott, melyek támogatása döntő módon segítette munkánkat.

1999. november 10-12. között kerül sor a Magyar Onkológus Társaság kongresszusára. A tudományos programon kívül szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a Társaság november 11-én délben tartja tisztújító közgyűlését. Őszintén reméljük, hogy az új vezetőséggel harmonikusabb lesz Társaságaink kapcsolata. Biztosak vagyunk benne, hogy amennyiben a mi Társaságunkhoz hasonlóan a Magyar Onkológus Társaság vezetőségében is szerepet kapnak fővárosi közkórházakban, illetve vidéki intézményekben dolgozó onkológus szakemberek, az együttműködés a betegeink javát szolgáló módon javulni fog. Reméljük minél nagyobb számba lesz lehetősége tagjainknak a szavazáson való részvételre.

Végezetül szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2000. novemberben rendezi meg I. Nemzeti Kongresszusát. A Kongresszus első értesítését valamennyi tagunknak eljuttatjuk.

Az elmúlt hónapokban az ország legkülönbözőbb területein dolgozó, daganatos betegek ellátásával foglalkozó több mint 100 tag csatlakozott társaságunkhoz. A Társaság éves tagdíja 2.000 Ft. Reményeink szerint a Hírlevélben vázolt gazdag program további kollégák érdeklődését keltette fel, így várjuk Társaságunkhoz további tagok jelentkezését. Belépési szándékát kérjük jelezze Társaságunk címén.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége nevében
Prof. Dr. Szántó János elnök és Prof. Dr. Bodoky György főtitkár